Openingstijden | Route | Contact | Zoeken:
U bent hier: SIERADEN > Geboortelepels

Geboortelepels

De historie van de geboortelepel

Honderden jaren geleden was de geboortelepel een zilveren herdenkingslepel en kwam in heel Nederland voor. Een lepel, die werd gegeven ter herdenking van de geboorte of van het overlijden van een familielid, van de trouwdag of een huwelijksjubileum, van het bereiken van een bepaalde leeftijd of van een andere bijzondere gebeurtenis in het leven van iemand die de gever dierbaar was.

In de loop van de tijd is de herdenkingslepel verworden tot wat wij nu geboortelepel noemen, omdat de lepel het meest gegeven werd ter herinnering aan de geboorte van een nieuwe nazaat in de familie. Een van de grootouders, vaak degene die vernoemd werd, gaf de lepel met een inscriptie aan het nieuwe kleinkind. Met de lepel werd dan veel geluk, gezondheid en rijkdom gewenst; de lepel was ook een soort belegging, een verzekering voor als er minder goede tijden zouden komen, omdat het zilver kostbaar was.

Tegenwoordig is die laatste reden uiteraard niet meer van toepassing. Wel bestaat de achterliggende gedachte nog steeds, voortkomend uit de traditie in de familie, dat er een stukje van de familiestamboom vastgelegd wordt in de lepel. Er komt een inscriptie in met de naam en geboortedatum en -plaats van de boreling, soms ook nog met de naam van de gever erbij. Wat vroeger meer gebeurde dan tegenwoordig, is het laten ingraveren van de overlijdensdatum.

Bron: geboortelepel.nl